Legyező Botok


Magam is régóta legyezek és ezt legtöbbször saját gyártású botokkal teszem, így az Imre Tibor botsorozatból nem hiányozhatnak a legyes botok sem. Tapasztalatom szerint a hazai jászos-domolykós vizeken, illetve a környező országok pisztrángos-péres vizein tonkinnád botokból a 210-260 cm közötti, #3-#6 kategóriák közé eső horgászbotok közül kell megválasztanunk az adott helynek és horgászmódszernek megfelelő botot. Egy 210 cm #3 bot half-wells nyéllel tökéletesen alkalmas a kisebb patakok és csatornák partján folytatott dzsungelpecára, míg a másik véglet a 260 cm #6-os bot full-wells nyélkialakítással, amellyel a legéletrevalóbb balint is pillanatok alatt meg lehet szelídíteni. Pisztrángos vízre az átlagos és egész nap kényelmesen használható hosszúság a 240 cm környéke, ez szárazlégy esetén inkább #3-4, míg ha főleg nedves legyekben és streamerekben utazunk, akkor inkább a #5-6 kategória legyen.

Alapból is a legnevesebb régi amerikai gyártók (Dickerson, Payne, Garrison, stb.) mintái alapján készítjük el a legyező botokat, így bármilyen kívánsággal keressenek minket bátran. Ha pl. szeretne egy Dickerson 8013-as kialakítású botot (240 cm, #5, kétrészes) bubinga fa orsótartóval és tengerészkék kötésekkel, akkor minden további nélkül megépítjük Önnek!

A fenti botokat kikönnyített változatban, üreges kialakítással is kínáljuk, így a bot tömege átlagosan 30%-al csökkenthető, a csuklónkra ható forgatónyomaték a töredékére csökken, a bot feszesebb, jóval gyorsabb akciójú lesz.