Úsztatós Botok


Magyarországon, csakúgy, mint Európa legtöbb országában, komoly hagyományai vannak a folyóvizeken való úsztatásnak és a tavakon történő úszós horgászatnak egyaránt. Évek óta készítünk tonkinnád botokat úszós pecákhoz, az esetek többségében bevált angol botokat használva mintaként.

Sokan kedvelik az R. Chapman & Co. féle ’Chapman 500’ alapján készített ’Avon’ botunkat (nyélbetoldott 2 részes, 310 cm) illetve az eredetileg B. James álta l gyártott, a híres angol pontyhorgász legenda, Richard Walker, nevével fémjelzett ’MKIV Avon’ botok alapján készített botjainkat (kétrészes, 300 cm). Ezek a botok megállják a helyüket a legnagyobb márnákkal és domolykókkal való küzdelemben is, sőt, egy közepes dunai pontytól sem ijednek meg, így általános úszós botként kiválóan használhatóak. Kifejezetten pontyhorgászatra épített úszós botjainkat ide kattintva érheti el.

Amennyiben megszállott folyóvízi úsztatós pecások vagyunk (márpedig azok vagyunk ), akkor a 300 cm hosszúság általában nem elég a számunkra, ide a 330-350 cm közötti horgászbotok kellenek nekünk! Ha valaki vásárol egy régi tonkinnád botot 310 centiméter hosszúság felett, akkor hamar belátja, hogy a bambusz puszta tömegét megtartani órákon át nem kis kihívás. Mi azonban nem akarunk izomlázat okozni senkinek, ezért a ’Tisza’ (330 cm, 3 részes) és a ’Duna’ (350 cm, 3 részes) munkanéven futó Imre Tibor botokat már kikönnyített, üreges változatban készítjük. Ezek tömege jóval kisebb a hagyományos tonkinnád botokhoz képest, tökéletesen kiegyensúlyozott kecses botok, melyekkel egész nap kényelmesen horgászhatunk. A kikönnyített bottest igazán kezessé teszi ezeket a horgászbotokat, sokkal feszesebbek az üreges pálcák, a gyorsabb akció miatt pedig jobban ülnek a bevágások is. Folyóvízi keszegezésre (paduc, szilva, jász, karika, dévér, koncér, domolykó horgászatára) és a beugró márnák megszelídítésére mindkettő tökéletesen alkalmas, ha inkább márnára horgászunk, akkor a ’Tisza’ a megfelelő választás. Hasonló hosszúságú úszós botokat készítünk tömör változatban is, állóvízi waggler-úszós horgászathoz. Bármilyen egyéb minta/ötlet alapján elkészítjük Önnek személyre szabott úszós horgászbotját!